Er zijn veel geruchten dat het gebruik van haarproducten zoals gel slecht is voor het haar. Maar is dat waar?
Het korte antwoord is dat het zeker slecht kán zijn. De meeste haargels werken uitdrogend, wat kan leiden tot haarbeschadiging en zelfs haarverlies.
Toch hoeft het niet altijd slecht te zijn. Het ligt vooral aan de samenstelling van het product en de manier waarop het gebruikt wordt.
In dit artikel gaan we dieper in op de vraag of gel slecht is voor je haar.
Wat zit er in haargel?
Haargel bestaat uit een mengsel van water en polymeren: stoffen die een structuur vormen door middel van chemische bindingen. Daarnaast bevatten veel haargels oplosmiddelen die helpen om de gel aan te brengen en uit te smeren, en conserveermiddelen om de houdbaarheid te verlengen.
Sommige haargels kunnen ook ingrediënten bevatten zoals vitamines, proteïnen en plantaardige extracten om de gezondheid van het haar te stimuleren.
Het is belangrijk om te weten dat niet alle haargels dezelfde ingrediënten bevatten en dat sommige producten meer (schadelijke) chemicaliën kunnen bevatten dan andere.
Haargels met een van deze ingrediënten kun je in ieder geval beter vermijden:
- Parabenen: Ze gaan de groei van schimmels en bacteriën tegen om daarmee de houdbaarheid van een product te verlengen. Hoewel het nog onbekend is of kleine hoeveelheden schadelijk zijn – kunnen sommige mensen een allergische reactie op parabenen ontwikkelen, wat kan leiden tot een geïrriteerde hoofdhuid.
- Sulfaten: Een substantie met een ontvettende werking. Sulfaten verwijderen talg op de hoofdhuid. Talg is een vettige stof die het haar soepel houdt. Bij dagelijks gebruik van haargel met sulfaten krijgen de talgklieren niet genoeg tijd om voldoende talg te produceren. Dit heeft invloed op het uiterlijk van het haar, dat futloos en droog kan worden.
- Alcohol: Net zoals de andere twee ingrediënten werkt alcohol, voor zowel het haar als de hoofdhuid, ook uitdrogend. Uitgedroogd haar is een probleem omdat het gemakkelijk breekt – met potentieel haarverlies als gevolg.
Bijwerkingen van haargel
Hoewel gel een fijn product is om een kapsel te vormen – zijn er helaas een aantal vervelende bijwerkingen die ermee gepaard gaan, zoals:
Haaruitval
Gel geeft je haar op korte termijn een verzorgde uitstraling, maar kan op lange termijn ernstige schade aanrichten aan je haar en hoofdhuid. Dit komt doordat veel haargels agressieve chemicaliën bevatten die het haar kunnen beschadigen en uitdrogen. Dit kan het haar verzwakken en breken, waardoor het uiteindelijk uitvalt.
Droogt het haar uit
Ingrediënten als alcohol en propyleenglycol (PG) – die vaak in haargels zitten – verminderen het vochtgehalte van de haarschachten, waardoor het haar droog, broos en gevoelig wordt voor beschadiging. Ook kan het gebruik van gel de poriën van de hoofdhuid verstoppen, wat kan zorgen voor irritatie en ontsteking.
Roos en schilfers
Roos is vaak het gevolg van een uitgedroogde hoofdhuid. Als de hoofdhuid vocht verliest, wordt de droge hoofdhuid schilferig en ontstaat haarroos. Als dit lange tijd genegeerd wordt, kan dit zelfs leiden tot bacteriële infecties of andere aandoeningen zoals hoofdhuidacne.
Haarverkleuring
De agressieve chemicaliën in de gel kunnen de pH-waarde van het haar en de hoofdhuid verstoren en zo de natuurlijke kleur van het haar aantasten. Je haar kan er in eerste instantie wat bleker uitzien, maar het kan ook leiden tot vroegtijdig grijs worden.
Hoe je haarverlies door haargel voorkomt
Wanneer je een haargel gebruikt die een van de eerder genoemde ingrediënten bevat of als je last hebt van bekende bijwerkingen, is het verstandig om te stoppen met het gebruik van die haargel.
Als je echt niet zonder kan en verder geen last hebt van bijwerkingen, hebben wij nog wat tips voor je om het haar zo gezond mogelijk te houden.
Niet te veel
Gebruik een klein beetje gel – net genoeg om jouw kapsel in model te houden. Hiermee voorkom je dat er haargel op je hoofdhuid komt. Dat wil je niet, omdat het irritatie veroorzaakt.
Kies voor wateroplosbaar gel
Productophoping is iets wat je moet vermijden – het maakt je haar onhandelbaar. En daarom is wateroplosbaar gel over het algemeen beter dan gel op oliebasis, omdat de opbouw van de gel op het haar makkelijker uit te wassen is. De naam zegt het al, met alleen water krijg je de gel uit het haar.
Verzorg je haar
Ook als man is het belangrijk om jouw haar wat liefde geven om het gezond te houden. En al helemaal als je gel gebruikt. Dit houdt onder meer in dat je 2 à 3 keer in de week shampoo gebruikt en regelmatig een conditioner. Voor extra verzorging kun je af en toe een haarmasker gebruiken.
Haargel alternatieven
De blauw Reuzel is een high hold pomade die wateroplosbaar is en daarom gemakkelijk uit je haar te wassen. De pomade is zeer sterk maar wordt niet hard, heeft een goede shine en ruikt ook nog eens heerlijk.
Veelgestelde vragen
Indirect wel, maar dat komt meestal door overmatig of verkeerd gebruik van haargel. Haargels kunnen door de uitdrogende stoffen de hoofdhuid uitdrogen waardoor haarbreuk ontstaat. Ook kan de gel ophopen op de hoofdhuid, waardoor de haarzakjes verstopt raken en het haar uitvalt.
Het is altijd een goed idee om je haar na het gebruik van gel grondig te wassen om eventuele productophopingen te verwijderen. Hoe vaak je je haar moet wassen hangt echter af van je haartype en persoonlijke voorkeuren.
Hoewel het waarschijnlijk geen kwaad kan als je het af en toe laat zitten, kan het problemen opleveren als je de gel vaak laat zitten. Het regelmatig laten zitten van gel kan leiden tot productophoping. Dit betekent dat de gel zich ophoopt in je haar en hoofdhuid, met als gevolg een geïrriteerde hoofdhuid.
Ja, gel kan op alle haartypes worden gebruikt. Kies wel een gel die geschikt is voor jouw haartype en gebruik hem met mate.
Zoek naar gels met natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera, die het haar helpen hydrateren en voeden.