Home » Baard » Waarom je baardshampoo moet gebruiken en géén gewone

Waarom je baardshampoo moet gebruiken en géén gewone

waarom baardshampoo

Waarom zou je baardshampoo gebruiken? Is het niet gewoon een marketing truc? Dit vroeg ik me vroeger ook af. Ik dacht dat gewone shampoo voor mijn hoofdhaar ook prima was voor mijn baard.

Maar helaas! Ik kwam erachter dat dit niet het geval is. Toen ik eindelijk overstapte op baardshampoo, was ik aangenaam verrast door het zichtbare én voelbare verschil.

Pak een kop koffie (of thee, als dat je ding is) en laat me je uitleggen waarom baardshampoo een absolute gamechanger kan zijn.

Het verschil met een gewone shampoo

Laten we beginnen bij de basis. Waarom kun je niet gewoon die heerlijk geurende shampoo die je voor je hoofdhaar gebruikt ook voor je baard gebruiken? Ze lijken tenslotte best op elkaar. Nou, het ding is: je haar op je hoofd en je baard zijn niet hetzelfde. Ze hebben verschillende texturen, groeipatronen en behoeften.

Gewone shampoo’s zijn geformuleerd om de olie van je hoofdhuid te verwijderen, en je baard heeft juist die natuurlijke oliën nodig. Door gewone shampoo te gebruiken, strip je je baard van die belangrijke oliën. Het resultaat is een droge en jeukende huid onder de baard, wat op zijn beurt leid tot nog meer ellende voor je baard.

Baardshampoo is specifiek ontworpen voor het gezichtshaar en de onderliggende huid. De huid onder de baard kan gevoeliger zijn en heeft een andere pH-balans dan de hoofdhuid. Baardshampoos houden hier rekening mee. Ze hebben vaak natuurlijke oliën en ingrediënten die de baard zacht en beheersbaar houden, terwijl ze ook helpen om irritatie en jeuk te verminderen.

Voordelen van een baardshampoo

Sommigen wassen hun baard met shampoo die eigenlijk bedoeld is voor het haar op je hoofd. Anderen wassen hun baard zelfs helemaal niet. Voor een top baard heb je écht baardshampoo nodig.

Hier zijn de redenen waarom baardshampoo zo belangrijk is:

  • Gezondere baardgroei: Omdat het speciaal gemaakt is voor gezichtshaar, voedt baardshampoo de haarzakjes en stimuleert het een gezonde groei.
  • Diepe reiniging: Gewone shampoos kunnen soms te hard zijn voor het gezichtshaar. Baardshampoos verwijderen vuil en overtollige olie zonder de natuurlijke oliën van de baard te strippen.
  • Frisse geur: De meeste baardshampoos bevatten natuurlijke oliën die je baard een aangename, mannelijke geur geven.
  • Minder jeuk en roos: Doordat je baard en huid goed gehydrateerd zijn, zal je merken dat er minder jeuk en baardroos is.
  • Makkelijker te stylen: Een schone en gehydrateerde baard is makkelijker te kammen, te trimmen en te stylen. Dus voor diegenen die graag experimenteren met hun baardstijl, is baardshampoo een must.

Hoe gebruik ik baardshampoo?

Maak je baard eerst nat met lauwwarm water. Neem een beetje baardshampoo (meestal een erwtgrootte is voldoende, maar dit kan variëren afhankelijk van de lengte van je baard) en masseer het goed in je baard en op je huid. Spoel het daarna grondig uit.

Voelt je baard droog aan na het wassen? Dan is het goed om zowel een baardconditioner als baardolie te gebruiken. Deze producten geven je baard de nodige verzorging. Gebruik de conditioner net zoals je de shampoo gebruikt, maar laat hem wel een paar minuten zitten voordat je het uitspoelt. Baardolie wrijf of kam je gewoon in je baard zonder het uit te spoelen.

Onthoud wel: was je baard niet te vaak. Voor de meeste mannen is 2 tot 3 keer per week genoeg. Te vaak wassen kan je baard en huid alsnog uitdrogen, tenzij je héél actief bent.

Is het écht nodig om een baardshampoo gebruiken?

Kort antwoord? Ja! Lang antwoord? Zeker weten. Je zou je motor toch ook niet met frituurvet smeren? Op dezelfde manier verdient je baard een product dat speciaal voor hem is gemaakt. Baardshampoo is niet zomaar een extra product; het is een investering in jezelf. En zoals mijn oma altijd zei: “Als je niet voor jezelf zorgt, wie doet het dan wel?”

Relevante artikelen

Baard

Waarom je baard jeukt en wat je eraan kunt doen

Lees artikel

Baard

Eerste keer scheren? Dit is wat je moet weten

Lees artikel

Baard

Baard laten staan: 13 redenen waarom je het moet doen

Lees artikel